Home Bona - PFA||cadrul legal Norma de venit pentru bone/babysitteri PFA

Informatii pe care le puteti utiliza in relatia cu autoritatile atunci cand doriti sa va inregistrati ca PFA

Domeniul juridic care reglementeaza PFA-urile
• OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale

Cine poate fi persoana fizica autorizata
• persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca,
• desfasoara activitati economice pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege,
• desfasoara activitati in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa.

Ce este babysitter:
• Ocupatie din COR pt care se foloseste doar forta de munca a persoanei.
• A fi babysiter PFA nu este interzis prin lege.
• Este o activitate economica prevazuta in codul Caen: 8891 – "Activitati de ingrijire zilnica pentru copii"

Persoanele care desfasoara activitati de babysitting au obligatia legala a inregistrarii la Registrul Comertului (ca PFA) sau incheierii unui contract de munca cu angajatorul.
In cazul in care Inspectia Muncii identifica persoane care „muncesc la negru" va aplica AMENZI care variaza intre 500 lei si 1.000 lei pentru persoana care lucreaza fara contract individual de munca si intre 10.000 lei – 20.000 lei pentru persoana care primeste la munca persoane fara incheierea unui contract individual de munca.
De asemenea, constituie infractiune si se pedepseste cu INCHISOAREA DE LA 2 ANI LA 8 ANI nedeclararea banilor primiti din activitatile de babysitting de catre persoanele care muncesc fara contract!

RECOMANDAREA ASOCIATIEI este ca, atunci cand doriti sa prestati activitati de bona/babysitter, sa solicitati angajatorului sa incheie cu d-voastra contract individual de munca sau contract de prestari servicii cu PFA, iar apoi sa ii solicitati inregistrarea acestuia la autoritatile competente. In acest fel va protejati de savarsirea unei contraventii sau infractiuni.

Ministerul de Finante a adoptat normele de venit si pentru Activitati de ingrijire zilnica pentru copii (Cod CAEN 8891).
Astfel, bonele si babysitterele se pot autoriza ca PFA la norma de venit.

Prin inregistrarea ca PFA la norma de venit, bonele si babysitterele vor avea urmatoarele AVANTAJE:
• Impozitul aplicat la venituri este limitat la o suma mica, indiferent daca veniturile reale sunt mai mari.
• Vor beneficia de asigurari sociale (asigurari de sanatate, somaj, pensie);
• Vor putea deconta prin PFA cheltuielile pe care le au cu aceasta activitate.

Exemplul 1: Daca este o bona care are domiciliul in sectorul 3 (se inregistreaza ca PFA la norma de venit in sectorul 3), are un salariu de 1.000 lei/luna, atunci va plati un impozit fix pe an de 1.376 lei.
Daca nu s-ar inregistra ca PFA la norma de venit, atunci impozitul ar fi de 1.920 lei/an.

Exemplul 2: Daca este o bona care are domiciliul in sectorul 1 (se inregistreaza ca PFA la norma de venit in sectorul 1), are un salariu de 2.000 lei/luna, atunci va plati un impozit fix pe an de 1.440 lei.
Daca nu s-ar inregistra ca PFA la norma de venit, atunci impozitul ar fi de 3.840 lei/an.

Exemplul 3: Daca este o bona care are domiciliul in Constanta (se inregistreaza ca PFA la norma de venit in Constanta), are un salariu de 1.500 lei/luna, atunci va plati un impozit fix pe an de 1.440 lei.
Daca nu s-ar inregistra ca PFA la norma de venit, atunci impozitul ar fi de 2.880 lei/an.

Exemplul 4: Daca este o bona care are domiciliul in judetul Botosani (se inregistreaza ca PFA la norma de venit in comuna/orasul in care are domiciliu), are un salariu de 1.000 lei/luna, atunci va plati un impozit fix pe an de 1.344 lei.

NORMELE ANUALE DE VENIT PE ANUL 2013, pentru activitatile cod CAEN 8891 pot fi consultate pentru fiecare judet/sector la acest link: