Home Bone/Babysitteri||inscrie-te acum! Practici recomandate

PRACTICI RECOMANDATE PENTRU BONE

PROFESIONALISM

Participa la activitati de dezvoltare profesionala! ANBBPR recomanda bonelor sa se implice in activitati sociale, culturale si educationale nu numai pentru a-si imbunatati abilitatile de ingrijire a copiilor, dar si pentru a se dezvolta personal. Activitatile sugerate pot include cursuri de dezvoltare a copilului, seminarii si programe de formare din domeniul ingrijirii copilului, participare la activitati organizate de ANBBPR si de alte organizatii, implicare in activitatile comunitatii si participare la grupurile de advocacy centrate pe bunastarea copiilor.
Bonele sunt incurajate sa se certifice printr-un program de calificare in ocupatia de bona, acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari, prin intermediul caruia sa dobandeasca cunostintele si abilitatile necesare intelegerii nevoilor de dezvoltare emotionala, sociala, intelectuala si fizica ale copiilor.

ACTIONEAZA INTOTDEAUNA CA AVOCAT AL COPILULUI!

ANBBPR recomanda bonelor sa invete sa recunoasca semnele de abuz (inclusiv neglijare) asupra copiilor si, de asemenea, sa cunoasca procedurile prin care pot sa le raporteze autoritatilor in domeniu. Bona are obligatia etica de a raporta autoritatilor in domeniu orice suspiciune de abuz asupra copiilor. Bona trebuie sa promoveze activ dezvoltarea optima a copiilor aflati in ingrijirea si supravegherea ei.

RELATIA CU COPIII

Respecta fiecare copil ca pe o persoana unica! ANBBPR recomanda bonelor sa recunoasca unicitatea fiecarui copil si, in acest sens, incurajeaza bonele sa creeze conditiile optime pentru ca fiecare copil sa-si poata dezvolta stima de sine si independenta. Prin aplicarea tehnicilor de dezvoltare a comportamentelor potrivite, bona poate construi o relatie de incredere cu copilul aflat in ingrijirea sa.
Furnizeaza-i copilului experientele potrivite de joaca si invatare! ANBBPR recomanda bonelor sa utilizeze materiale si echipament de joaca adaptat nevoilor de dezvoltare fizica, emotionala, intelectuala si sociala a copiilor. Bonele pot raspunde nevoii de dezvoltare sociala a copiilor mici oferindu-le oportunitati de interactiune prin joc cu alti copii de varsta apropiata.
Creeaza si mentine un mediu sigur pentru copil! ANBBPR recomanda bonelor sa promoveze bunastarea fizica si emotionala a copiilor. Bonele sunt incurajate sa colaboreze cu parintii pentru crearea unui mediu sigur pentru copii, in care acestia sa sa se joace, sa invete si pe care sa-l poata explora fiind la adapost de orice pericol. Bona trebuie, de asemenea, sa stie sa comunice eficient in acest sens cu copilul, adaptandu-si limbajul varstei si capacitatii de intelegere a acestuia.