Home Parinti ||alege pro Avantajele angajarii cu contract a bonei

O treime din zi sau chiar mai mult de atat, bona/babysitterul locuieste in casa familiei careia ii ingrijeste unul sau mai multi copii. Se imprieteneste cu copilul, cu parintii acestuia, cu bunicii si, la un moment dat, granita intre relatia de prietenie si cea de munca se poate atenua. Sau, din contra, relatiile se pot deteriora si pot pune in pericol nu doar atmosfera din familie, ci pot avea urmari asupra dezvoltarii echilibrate a copilului/copiilor.
Un contract de munca al bonei/babysitterului, insotit de o fisa a postului atent intocmita, poate ajuta la prevenirea abuzurilor de ambele parti. Este doar unul dintre motivele pentru care este bine ca familiile sa angajeze bone/babysitteri cu contract de munca.

Contractul cu bona/babysitterul poate fi Contract individual de munc? sau Contract prest?ri servicii n cazul n care bona/babysitterul este PFA.

Iata avantajele, pentru fiecare parte contractanta.

Citeşte mai mult...

Forma prin care un parinte isi protejeaza cel mai bine copilul pentru care a angajat o bona este contractul de munca incheiat cu aceasta, insotit de fisa postului. Contractul familei cu bona/babysitterul poate fi de doua feluri: contract individual de munca sau, daca bona/babysitterul este PFA, contract de prestari servicii. Iata mai jos cateva informatii importante pe care trebuie sa le stiti cu privire la fiecare dintre cele doua tipuri de contract.

CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA
Persoanele care nu au mai incheiat pana acum un astfel de contract pot gasi un model orientativ de contract pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti. Contractul model poate fi completat/modificat n func?ie de acordul partilor.
Pentru ca un astfelde contract sa fie legal, nu este necesar sa fie semnat in fata notarului/avocatului.

In mod obligatoriu, contractul trebuie sa contina clauze cu privire la:

- identitatea partilor care semneaz? contractul (bona/babysitter ?i reprezentantul familiei)

- locul de munca;
- durata contractului de munca;
- durata concediului de odihna;
- programul de lucru;

- valoarea salariului brut si net;

- obligatia angajatorului de a plati contributiile sociale aferente salariului;
- valoarea contributiilor sociale pe care bona/babysitterul urmeaza sa le achite;
- modalitatea de plata a impozitului la salariu (cine il achita: bona/babysitterul sau reprezentantul copilului);
- modalitatea si ziua platii salariului;
- fisa postului bonei/babysitterului, in care sunt mentionate toate activitatile pe care bona/babysitterul le va realiza in cadrul acestui contract.

CONTRACT PRESTARI SERVICII (in cazul in care bona/babysitterul este autorizat ca PFA):

Pentru persoanele care doresc angajarea unei bone autorizate ca PFA, iata un model orientativ de contract.
Contractul nu este necesar s? fie semnat in fata notarului/avocatului.

In mod obligatoriu, contractul trebuie sa contina clauze cu privire la:

- identitatea partilor care semneaza contractul (bona/babysitter si reprezentantul familiei);
- locul de munca;
- durata contractului;
- durata in care bona/babysitterul nu va presta servicii (concediu de odihna, pauze saptamanale, etc);
- programul de lucru;
- valoarea onorariului brut si net;
- obligatia bonei/babysitterului de a plati contributiile sociale si impozitul aferente onorariului;
- modalitatea si ziua platii onorariului;
- toate activitatile pe care bona/babysitterul le va realiza in cadrul acestui contract.