Home Resurse||legislatie & info Intrebari frecvente Pentru un venit net de 1.000 ron lunar, care vor fi cheltuielile atat din partea noastra, cat si din partea ei?

Daca se inregistreaza ca PFA la norma de venit, impozitul anual la venit care va trebui platit de bona va fi de 1.520.
Angajatorul va avea obligatia onorariului catre bona (el trebuie sa contina si sumele pe care Bona le va plati ca si contributii sociale).

PFA datoreaza la sistemul de PENSII o contributie de 31,3% din venitul declarat; o persoana fizica autorizata trebuie sa plateasca pentru pensii cel putin 244 de lei. Contributia la pensii se plateste trimestrial (Declara?ia 600), in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

NU AU OBLIGA?IA PL??II CONTRIBU?IEI LA PENSII:
Persoana care este deja asigurat? la sistemului public de pensii prin faptul ca ob?ine si venituri salariale (pe baza unui contract individual de munca la un angajator);
Persoana prime?te pensia acordat? prin sistemul public de pensii;
PFA datoreaza o contributie la SANATATE de 5,5%. Pentru impozitarea la norma de venit - valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Plata (Formularul 220) contributiilor la sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Plata se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.