Home Resurse||legislatie & info Raporteaza un abuz Cine si in ce context poate raporta un abuz

Daca te-ai intalnit in munca ta cu situatii in care siguranta sau sanatatea copilului a fost pusa in pericol de catre unul sau mai multi dintre adultii din jurul lui, nu ezita. Contacteaza autoritatile competente! Aici sunt datele de contact ale acestora.

Oricare dintre membrii Asociatiei poate raporta un abuz asupra unui copil, atat bonele cat si parintii care au o bona angajata.
Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, precizeaza ca:

Art. 89
(1) Prin abuz asupra copilului se intelege orice actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau de autoritate fata de acesta, prin care este periclitata viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului.
(2) (2) Prin neglijarea copilului se intelege omisiunea, voluntara sau involuntara, a unei persoane care are responsabilitatea cresterii, ingrijirii sau educarii copilului de a lua orice masura subordonata acestei responsabilitati, fapt care pune in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului.

Art. 90
Sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice forma, precum si privarea copilului de drepturile sale de natura sa puna in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, atat in familie cat si in orice institutie care asigura protectia, ingrijirea si educarea copiilor.
Indiferent unde se gaseste copilul acasa, la gradinita sau la scoala, pe strada, in parc sau in fata blocului, o situatie de abuz sau neglijare nu trebuie trecuta cu vederea.
Indiferent cine este adultul care il pune pe copil intr-o situatie de potential pericol parinte, educator, invatator, un strain, o ruda sau o persoana cunoscuta, acesta trebuie sa inteleaga gravitatea comportamentului sau si, in cazul in care nu si-l imbunatateste, sa stie ca poate raspunde in fata legii.

Intrucat dorim sa venim si in sprijinul bonelor, le incurajam pe acestea in mod special sa raporteze si cazuri de abuz in care ele au fost victimele fie din partea parintilor care schimba prea des si fara acordul bonelor responsabilitatile si atributiile acestora, fie din partea unei agentii de plasare care nu-si respecta obligatiile contractuale.
De cele mai multe ori, principala institutie abilitata sa gestioneze cazurile de abuz sau neglijjare a unui copil este Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din resedinta de judet unde locuieste copilul. Exista cazuri in care va trebui sa apelezi si la alte institutii.